OS X El Capitan uitgebracht

Vanavond heeft Apple OS X El Capitan uitgebracht. Met een paar nieuwe functies en een flink aantal verbeteringen is deze upgrade voor je besturingssysteem zeker de moeite waard om te installeren.

Deze upgrade is voornamelijk gericht op het sneller en stabieler maken van je Mac. Ook hebben veel standaard apps (onder andere Mail, Safari en Notities) een grote update gekregen. Daarnaast is er een nieuw lettertype op je Mac.

De snelheidsverbetering zorgt ervoor dat apps tot anderhalf keer sneller opstarten, en je tot 2 keer sneller kunt wisselen tussen openstaande apps op je Mac. Dit heeft te maken met een nieuwe technologie, die we al kennen van iOS, namelijk Metal. Omdat er minder berekeningen nodig zijn om grafische onderdelen te openen, kan de rest van de berekeningen naar andere dingen gaan, zoals bijvoorbeeld een sneller lopende app.

Het lettertype dat je Mac nu gebruikt is San Francisco. Ook dit lettertype kennen we al. Het is namelijk voor het eerst geïntroduceerd bij de Watch, bij de release van iOS 9 ook op de iPhone, iPad en iPod Touch, en nu dus ook op de Mac. Apple heeft dit lettertype zelf ontwikkeld, en hebben ervoor gekozen om dit over al hun systemen uit te rollen, om zo overal dezelfde uitstraling te genereren.

Mail

In mail is het nu mogelijk om, net zoals je dat gewend was op je iDevice, mails swipen. Denk bijvoorbeeld aan ongelezen en gelezen maken van een mail, maar ook het verwijderen van een mail kun je nu doen door met 2 vingers over het trackpad te schuiven wanneer je muis op die email staat. Daarnaast kun je nu meer dan een email tegelijk opstellen in een venster door gebruik te maken van tabbladen. Zo kun je een email aan je ouders, aan je kinderen, en een aan je baas versturen, zonder hiervoor van venster te wisselen. Een andere handige feature van Mail is dat het programma nu automatisch agendapunten gaat herkennen in emails, en je zal vragen of deze toegevoegd moeten worden aan jouw agenda.

Safari

De web browser van Apple heeft ook nieuwe mogelijkheden gekregen. Zo is het mogelijk tabbladen van veel bezochte websites vast te zetten aan de linker kant, zoals we dit al kennen van Google Chrome. Dit zorgt ervoor dat je snel bij je meest bezochte websites komt. Je kunt nu ook rechtstreeks een video in je browser via AirPlay versturen naar een AirPlay apparaat, en je kunt geluid dat op een van je tabbladen afspeelt snel herkennen en uitzetten.

Notities

Notities werkt nu hetzelfde als op je iDevice. Je kunt hier nu tekeningen, lijsten, kaarten, websites, foto’s, etc. in opslaan. Dit synchroniseert ook met je iDevice, zoals dit altijd heeft gedaan.

Fullscreen werken

Fullscreen werken is ook vernieuwd. Tot nu toe was het mogelijk om een app fullscreen te gebruiken. Dit is nu niet meer het geval, want ze hebben een feature van Windows afgekeken. Je kunt nu, net zoals dat op de iPad Air 2 en Pro kan, 2 apps fullscreen naast elkaar gebruiken. Om dit te doen, houd je het groene bolletje van een app vast, en sleept het naar een kant van het scherm. Vervolgens kies je welke andere app je hiernaast hebt staan.