Storing bij je provider? Zo internet je gewoon door.

De afgelopen week is er al twee keer een storing geweest bij Ziggo. Dit had te maken met hun DNS servers. Maar, wat is zo’n DNS server waar iedereen het over heeft, en hoe kun je ervoor zorgen dat je toch door kunt internetten? Zeker nu duidelijk is dat Ziggo meer aanvallen verwacht, en dus het internet vaker weg zal gaan vallen.

Wat is een DNS Server?

Het internet bestaat uit IP adressen. Dit kun je vergelijken met postcodes en huisnummers. Daarnaast kun je ook naar een website surfen in je browser door gebruik te maken van een URL (www.1support.nl bijvoorbeeld). Zo’n URL is te vergelijken met een straatnaam en huisnummer. Een URL is altijd gekoppeld aan een IP adres. Aangezien een URL makkelijker te onthouden is dan een IP Adres, zal er een koppeling gemaakt moeten worden tussen deze twee. Dat doet een DNS Server. DNS staat voor Domain Name Search. Dit houdt in dat een DNS server een lijst heeft waar URL’s gekoppeld worden aan hun IP adres. Zij sturen dan vervolgens de aanvraag door naar het juiste IP adres.

Het valt te vergelijken met ons als mensen. Wij kunnen als mensen namelijk niet lezen waar een postcode en huisnummer zich bevindt, maar wel waar een straatnaam en huisnummer zich bevindt. Op die manier kom je toch op de juiste plaats aan.

Ziggo heeft eigen DNS servers, zoals heel veel internet aanbieders die hebben. Nu worden deze helaas bestookt met zoveel aanvragen tegelijkertijd, dat de server zichzelf afsluit van het internet, om ervoor te zorgen dat er niets geks kan gebeuren. Dit is een DDOS aanval.

Aangezien in de routers van Ziggo staat dat het internet via hun DNS servers wordt opgezocht, en deze afgesloten worden van het internet, is er dus geen mogelijkheid meer om naar URL’s te surfen. Aangezien bijna alle apps op je telefoon, programma’s op je computer, en internet browsers gebruik maken van URL’s om naar het internet te verbinden, kun je op dat moment niets meer.

Maar, hoe zorg je er dan voor dat je toch door kunt internetten?

DNS server aanpassen op je apparaat

Je kunt op het apparaat dat je gebruikt (je telefoon, tablet, en computer) de DNS server handmatig instellen. Dit zorgt ervoor dat de telefoon rechtstreeks via de router naar een andere DNS server gaat, dan degene die in je router door je provider is ingesteld. Je kunt er op deze manier voor zorgen dat je toch op internet komt.

Bedrijven als Google en OpenDNS bieden deze servers aan. Hierbij is het zo, dat OpenDNS ook een extra beveiliging op het internet vormt. Zij zorgen er namelijk voor dat sites waar Malware en virussen verspreid worden, niet toegankelijk zijn. Dit doet de DNS server van Google niet.

Hoe pas je dan nu die DNS server aan?

Op je iDevice (iPhone, iPad, iPod Touch)

 1. Ga naar Instellingen, Wifi.
  iPhone DNS 1
 2. Druk op het i-icoontje achter de naam.
  iPhone DNS 2
 3. Pas nu de DNS aan naar 208.67.222.222 en druk op return.
  iPhone DNS 3

Op je Mac

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren en klik op Netwerk
  Mac DNS 1
 2. Klik op Geavanceerd
  Mac DNS 2
 3. Klik nu op DNS boven in de balk, en klik vervolgens links onderaan op het plusje. Door hier 208.67.222.222 en 8.8.8.8 in te vullen, heb je 2 DNS servers ingesteld. Dit zorgt ervoor dat, mocht er onverhoopt een uitvallen (OpenDNS in dit geval), dat je alsnog doorgaat naar de andere (Google in dit geval). Klik nu op OK, en vervolgens op Toepassen.Mac DNS 3