Wat is er nieuw in iOS 9

Vanavond komt er een grote update uit voor iOS, het besturingssysteem voor je iPhone, iPad en iPod Touch. Maar, wat is er nieuw in iOS 9?

De belangrijkste veranderingen in iOS 9 zijn:

  • Notities
  • CarPlay
  • Productiviteit op iPad
  • Siri
  • Kleinere updates
  • Betere accuduur
  • Sneller
  • Betere beveiliging
  • Zoekfunctie
  • Kaarten

Notities

In Notities is het nu mogelijk om, naast reguliere platte tekst, andere soorten informatie toe te voegen. Er kunnen nu tekeningen, to-do lijstjes, wegpagina’s, foto’s en kaarten toegevoegd worden. Hiermee zorg je ervoor dat je al je informatie over een onderwerp bij elkaar hebt staan.

CarPlay

CarPlay is de manier waarop je iPhone in de auto geïntegreerd wordt. Met het nieuwe CarPlay kun je nu draadloos verbinding maken met je auto. Dit kon tot nu toe alleen bekabeld.

Productiviteit op iPad

In iOS 9 is het mogelijk op de iPad Air 2, iPad mini 4 en iPad Pro 2 apps naast elkaar te openen via Split View.
Mocht je alleen iets willen opzoeken in een app, dan kun je via Slide Over een app een klein stukje over de huidige app openen. Wanneer je de informatie hebt gevonden in die app, schuif je die app weer weg.
Met Beeld-in-beeld kun je een video uit een app verkleinen, en een andere app openen. Die video kun je blijven volgen, terwijl je in de andere app je werk doet.

Siri

Siri kan nu foto’s en video’s laten zien die genomen zijn op een bepaalde datum en/of locatie, maar ook foto’s die in een bepaald album staan.
Je kunt Siri vragen je ergens aan te herinneren. Dit kon al, maar dit kan nu nog uitgebreider. Krijg je bijvoorbeeld een email, waar je om 13:00 uur aan herinnerd wilt worden, zeg dit dan tegen Siri.
Naast het spraak gedeelte, werkt Siri nu ook in de zoekfunctie en andere apps. Bijvoorbeeld in Mail. Wanneer je een email stuurt aan een collega, en voeg je vaak andere collega’s ook toe aan deze email, dan zullen deze personen automatisch hierbij komen te staan als aanbeveling.

Kleinere updates

Het probleem dat er te weinig ruimte vrij is op je iPhone voor een update van iOS behoort vanaf nu tot het verleden. De updates die Apple vanaf nu uitbrengt zijn een stuk kleiner, waardoor je meer ruimte overhoudt om eigen bestanden op je iPhone te plaatsen. Mocht het alsnog zo zijn dat er te weinig ruimte beschikbaar is, dan zal er automatisch een app worden verwijderd zodat de update alsnog geïnstalleerd kan worden. Na de installatie zal deze app opnieuw geïnstalleerd worden, en de informatie die erbij hoort zal er opnieuw ingezet worden, zodat je hier niets van meekrijgt.

Betere accuduur

Mocht de batterij erg leeg raken (20% of lager), dan zal de iPhone vragen of de energiebesparingsmodus ingeschakeld moet worden. Dit zorgt ervoor dat de iPhone trager zal worden, het beeld minder helder, etc. Daarnaast zijn er nieuwe technologieën geïntegreerd. Wanneer je iPhone omgekeerd op tafel ligt, en je iPhone een melding krijgt, zal het scherm hier niet voor aan gaan. Zo zijn er nog veel meer nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat.

Sneller

Door gebruik te maken van een technologie genaamd Metal worden heel veel berekeningen van de algemene processor (rekenkracht) gehaald, en naar een andere processor verplaatst. Daarnaast heeft Metal minder berekeningen nodig dan normaal.

Betere beveiliging

De normale 4cijferige code op je iPhone wordt vervangen door een 6cijferige code. 6 cijfers zijn moeilijker te gokken, en moeilijker te hacken.
Daarnaast werkt de 2 staps verificatie vanaf iOS 9 samen met Zoek mijn iPhone. Wanneer er een nieuwe code wordt aangevraagd, zal op je iDevice een code verschijnen, met daarbij een kaartje met de locatie van het apparaat dat die code aanvraagt. Zo weet je precies waar er een code wordt aangevraagd. 2 staps verificatie is vanaf iOS 9 overigens verplicht.

Zoekfunctie

In de zoekfunctie krijg je nu automatisch relevante contacten, apps en nieuws te zien. Dit is afhankelijk van de tijd, locatie en hoe vaak er contact is gelegd met bepaalde contacten in de afgelopen tijd. Bel je bijvoorbeeld iedere woensdag rond 19:00 uur een vriend of collega, dan zal dit na een aantal keer hier automatisch te staan komen op woensdag rond 19:00 uur.

Kaarten

In onder meer London, Berlijn en New York is het nu mogelijk OV informatie op te vragen.
Daarnaast kun je in een groeiend aantal steden je zoekresultaten filteren op categorieën zoals restaurants, winkels en meer.

 

Wilt u meer informatie over iOS 9? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
[button link=”/contact” type=”big”] Contact[/button]

One thought on “Wat is er nieuw in iOS 9”

Comments are closed.