macOS Sierra aangekondigd

Vanavond heeft Apple macOS 10.12 met de naam Sierra aangekondigd. macOS is het besturingssysteem voor de Mac, en heette voorheen Mac OS X. Foto’s volgen

De naamswijziging heeft alles te maken met continuiteit. Alle namen van de besturingssystemen zagen er hetzelfde uit, met uitzondering van OS X.

Continuiteit

Het is al een tijdje mogelijk vanalles uit te wisselen tussen je Apple producten. Je kunt een email opstellen op je iPhone, en verder gaan op je Mac en andersom. Je kunt een smsje beantwoorden vanaf je Mac, en je kunt een telefoontje plegen vanaf je Mac met je iPhone. Tot nu toe moet je altijd je wachtwoord invullen, wanneer je bij een Mac in de buurt komt. Wanneer je een AppleWacht hebt, hoeft dat straks niet meer.
%ef%a3%bfwatch-unlock-macos
Je AppleWatch wordt je wachtwoord. Kom je in de buurt, en zet je het scherm aan, dan zal het wachtwoord niet meer gevraagd worden. Ook komt er een universeel “klembord”. Wanneer je iets kopieert (bijvoorbeeld tekst of een foto), wordt die in het zogenaamde klembord opgeslagen. Wanneer je dus iets kopieert op je Mac, kun je dit plakken op je iPad, en andersom.

iCloud

iCloud krijgt een veel prominentere rol in macOS. Wanneer je nu aan iets werkt, sla je het bijna altijd op je bureaublad op. Om er zeker van te zijn dat je al deze bestanden overal kunt benaderen, en echt verder kunt gaan waar je gebleven was, zal iCloud Drive vanaf nu alles wat op je bureaublad staat synchroniseren tussen al je Macs, en beschikbaar maken op al je iOS devices.

Optimize storage

Dit zou eigenlijk onder iCloud vallen, maar dit is een feature die zijn eigen plekje verdient in dit lijstje. iCloud en de Mac gaan op zo’n manier integreren, dat de Mac bestanden die je niet (meer) gebruikt, naar iCloud gaat verplaatsen. Zo heb je genoeg ruimte om je bestanden waar je wel mee werkt op te kunnen slaan. Je kunt hierbij aanzetten wat je wel en niet wilt laten verplaatsen. Daarnaast verwijdert deze feature ook automatisch cache en andere bestanden die niet meer nodig zijn, om zo je schijf zo schoon mogelijk te houden.

Siri

De welbekende spraakassistent die tot nu toe in je iPhone, iPad, AppleTV en AppleWatch woonde, krijgt er een nieuw plekje bij. Je Mac. Vanaf macOS 10.12 is het mogelijk Siri vragen te stellen. En dat gaat ver. Je kunt Siri vragen aan welke bestanden je in een bepaalde periode, met een bepaald onderwerp gewerkt hebt. Wanneer zij dan met een lijst komt, kun je haar vragen de lijst nog verder te filteren. dit doe je niet door de vraag opnieuw te stellen, maar door te vragen. Siri snapt op dat moment wat jij bedoelt, en zal je alle informatie geven.
siri-sierra

Beschikbaarheid

macOS 10.12 zal vanaf het najaar te downloaden zijn voor iedereen. Wil je zo snel mogelijk al helpen testen? Dat kan. Je kunt je dan inschrijven voor de publieke beta. Ben je echt afhankelijk van je Mac, dan raden wij dit ten strengste af. De software die je kunt teste in de publieke beta is alles behalve stabiel, en zal hoe dan ook problemen veroorzaken met alledaagse handelingen.

One thought on “macOS Sierra aangekondigd”

Leave a Reply