iOS 10 aangekondigd

Vanavond heeft Apple iOS 10 aangekondigd. iOS is het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Foto’s volgen

Ervaring

De look en feel van iOS wordt weer op de schop genomen. Zo zijn er flinke veranderingen aan het control center, notification center, het homescreen en het lockscreen. Ook komen ze met een nieuwe feature, genaamd “Raise to watch”. Sinds de snelle TouchID sensor in de iPhone 6S, hebben veel mensen problemen met het bekijken van hun notificaties op hun lockscreen. Dit komt doordat zij op de homeknop klikken, en dan al meteen in het homeschreen komen. Dit terwijl mensen dit vaak doen om alleen een kleine blik te werpen op de notificaties die zij hebben ontvangen, of de tijd te bekijken. Door “Raise to watch” hoef je geen knoppen meer in te drukken om je scherm aan te laten gaan. Het scherm gaat namelijk even aan wanneer je het scherm optilt. Daarnaast kun je nu op je lockscreen widgets zetten. Widgets zijn kleine voorvertoningen van apps, zonder de app open te hoeven maken. In een widget kun je ook bepaalde handelingen uitvoeren. Zo zou je bijvoorbeeld een widget kunnen hebben van Shazam, waarin je meteen op de knop kunt tikken om de “shazammen”, zonder de app te hoeven openen.

remove-widgets-from-your-iphones-lock-screen-ios-10-w1456

Siri

De spraakassistent die Apple met de iPhone 4S heeft uitgerold heeft nog niet heel veel gebruikers. Dit heeft onder andere te maken met de hoeveelheid handelingen die Siri op dit moment uit kan voeren. Nu heeft Apple de spraakassistent beschikbaar gesteld voor App ontwikkelaars. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een berichtje versturen niet meer alleen mogelijk is via de berichten app op je iPhone, maar ook via WhatsApp wanneer zij Siri integreren.

ios-10-siri-lyft-lock-screen-iphone-screenshot-001

Foto’s

Fotos wordt flink uitgebreid. Er komen meer onderdelen naar de iPhone, die voorheen mogelijk waren wanneer je iPhoto gebruikte. Een aantal onderdelen hiervan was al gedeeltelijk mogelijk op de Mac, maar helaas nog niet op de iPhone. Het is nu mogelijk je foto’s per plaats waar ze genomen zijn de bekijken. Heb je bijvoorbeeld foto’s op vakantie gemaakt met je iPhone, dan kun je die nu makkelijk bij elkaar gegroepeerd terugvinden. Ook komt gezichtsherkenning terug naar de Foto’s app. Hierbij is het mogelijk snel foto’s van je vrienden en familie bij elkaar te vinden. Een nieuw onderdeel is object en scene herkenning. Zo kan de iPhone een foto “ontleden”. Heb je een foto van jou met een paard bij een meer, dan zal de iPhone al deze onderdelen herkennen. Nog een mooie optie is Herinneringen (Memories). Hierin worden al je foto’s en video’s bij elkaar gegroepeerd. Het gaat hier bijvoorbeeld om een vakantie, een uitje met je familie etc. De iPhone herkent dit aan de plaats waar het genomen is, de mensen die erin voorkomen, etc. Hier komen alleen de meest bekeken en favoriete foto’s naar boven. De iPhone maakt hier zelf een kleine film van. Hier komen we later op terug, wanneer iOS 10 daadwerkelijk beschikbaar is gesteld.

Kaarten

Kaarten komt met een vernieuwd design. Niet schrikken dus, als je na de update in het najaar opeens een andere layout te zien krijgt. Kaarten wordt ook open gesteld voor ontwikkelaars. Het mooie hiervan, is dat je bijvoorbeeld een restaurant kunt boeken, en een taxi bestellen naar datzelfde restaurant vanuit de Kaarten app. Hier heb je dus geen 3 apps meer voor nodig, maar nog maar 1.

ios10-maps

Telefoon

De telefoon krijgt een open ontwikkelaars platform. Op dit moment is het zo, dat wanneer iemand je via Whatsapp of Facebook Messenger belt, je alleen een notificatie te zien krijgt. Je zult dan je iPhone moeten ontgrendelen, om de oproep te beantwoorden. Vanaf iOS 10 behoort dat ook tot het verleden. Wanneer de ontwikkelaar van deze apps die implementeert, krijg je dan ook gewoon het reguliere scherm te zien als wanneer je een normaal telefoontje krijgt. Er staat wel bij via welke dienst de oproep binnen komt. Op deze manier weet je dus of iemand je via Whatsapp, of hun telefoonnummer belt.

Berichten

De berichten app krijgt ook een flinke update. Het is straks mogelijk om je tekst te laten doorzoeken op woorden die je kunt vervangen door emoji. Over emoji gesproken. Iedereen is er erg fan van, maar het is altijd zo lastig te onderscheiden, omdat het altijd zo klein is. Emoji wordt 3 x zo groot weergegeven. Nog meer lol met Emoji dus. Daarbij kun je de tekstballonnen vanaf iOS 10 een effect geven. Zo kun je een berichtje binnen laten vallen, of heel subtiel in beeld laten komen. Ook zijn er full screen animaties te gebruiken. Wanneer je een link naar iemand stuurt, zie je nu altijd een url, waarin je nauwelijks kunt zien wat het is. Vanaf iOS 10 krijgt je hier een zogenaamde rich link voor in de plaats. Je krijgt namelijk een voorvertoning van de link te zien, zoals je die nu ook vaak op Facebook en Twitter te zien krijgt.

appleios10_message_1

Beschikbaarheid

iOS 10 zal vanaf het najaar te downloaden zijn voor iedereen. Wil je zo snel mogelijk al helpen testen? Dat kan. Je kunt je dan inschrijven voor de publieke beta. Ben je echt afhankelijk van je telefoon, dan raden wij dit ten strengste af. De software die je kunt teste in de publieke beta is alles behalve stabiel, en zal hoe dan ook problemen veroorzaken met alledaagse handelingen.

One thought on “iOS 10 aangekondigd”

Leave a Reply